Θοδωρής Τσούτσος

Ο Βιεϊρίνια ικανός να «φτιάξει» τον ΠΑΟΚ

Στο ελληνικό ποδόσφαιρο δεν έχουν επιστρέψει πολλοί ξένοι με βασικό επιχείρημα όχι τα όσα είχαν πετύχει τότε, αλλά τα όσα πέτυχαν από τότε. Ο Βιεϊρίνια είναι ένας τέτοιος. Γράφει ο Θοδωρής Τσούτσος.

Στο ελληνικό ποδόσφαιρο έχουν κατά καιρούς υπάρξει πολλών ειδών επιστροφές. Ας τις αναλύσουμε τώρα που ο ΠΑΟΚ, όπως λένε τα ρεπορτάζ, έχει ελπίδες να ξαναφέρει τον Βιεϊρίνια στην Τούμπα. Καταρχάς, να ξεκαθαρίσουμε ότι οι περισσότερες από τις "επιστροφές" δεν έγιναν ποτέ. Ολες οι ομάδες έχουν να θυμούνται τέτοιες ιστορίες από το πρόσφατο παρελθόν τους. Πόσες φορές ήταν να ξαναέρθει ο Μιραλάς στον Ολυμπιακό ή ο Σκόκο στην ΑΕΚ; Για πόσα χρόνια όλο και θα επέστρεφε ο Σισέ στον Παναθηναϊκό, πρώτα γιατί το ήθελε η ομάδα και στη συνέχεια ο ίδιος. Ή βέβαια ο Βιεϊρίνια στον ΠΑΟΚ...

Του Θοδωρή Τσούτσου


Υπάρχουν, λοιπόν, οι "επιστροφές" που δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ. Υπάρχουν, όμως και κάθε λογής επιστροφές που πραγματοποιήθηκαν. Επιστροφές που αποδείχθηκαν "καταστροφικές". Επιστροφές κάποιων που δοκίμασαν για κάτι καλύτερο, αλλά τελικά αποδείχθηκε ότι δεν ήταν για παραπάνω. Επιστροφές ποδοσφαιριστών που είχαν μισηθεί ή και κάποιων που φεύγοντας "πλήγωσαν". Υπάρχουν επιστροφές προπονητών, παραγόντων, κάποιων που είχαν φύγει ως παίκτες και επέστρεψαν από άλλο ρόλο.

Αυτό που σπάνια συμβαίνει, είναι αυτό που προσπαθεί να πετύχει τώρα ο ΠΑΟΚ με τον Βιεϊρίνια. Να ξαναέρχονται, δηλαδή, στα μέρη μας ποδοσφαιριστές που είναι πια πιο πετυχημένοι από ό,τι ήταν τότε που έφυγαν. Ποδοσφαιριστές που κάποτε δεν τους "χωρούσε" το ελληνικό ποδόσφαιρο, που το απέδειξαν αυτό αγωνιζόμενοι σε μεγαλύτερα πρωταθλήματα και πλέον επιστρέφουν για να προσφέρουν στην παλιά τους ομάδα αυτό που έμαθαν μακριά της.

Όχι έχοντας το όνομα του παρελθόντος ή με βασικό "επιχείρημα" τα όσα είχαν πετύχει τότε. Αλλά κυρίως για όσα έχουν πετύχει από τότε. Τα οποία επιβεβαίωσαν για ποιο λόγο τότε έπρεπε να φύγουν από εδώ και για ποιο λόγο είναι επίσης τόσο δύσκολο και να ξαναγυρίσουν. Εχοντας πια δημιουργήσει μεγαλύτερο όνομα, έχοντας ανεβάσει μακριά από εδώ τη χρηματιστηριακή τους αξία και κουβαλώντας πλέον την αύρα και την ποιότητα μιας Bundesliga. Ενας τέτοιος ποδοσφαιριστής, λοιπόν, είναι ο Βιεϊρίνια.

Σε ποδοσφαιρικό επίπεδο ικανός να αλλάξει τον ΠΑΟΚ. Σε όλα τα υπόλοιπα ικανός να αλλάξει την ατμόσφαιρα της ομάδας. Αν ο ΠΑΟΚ τον φέρει και πάλι πίσω, ακόμη και στην εποχή που δύσκολα ένας και μόνο ποδοσφαιριστής μπορεί να αλλάξει τη μοίρα ενός κλαμπ, θα έχει καταφέρει κάτι πολύ σημαντικό για τη σεζόν που έρχεται. Για να το πούμε διαφορετικά, αν κάποιος θα μπορούσε περισσότερο από τους υπόλοιπους να αλλάξει αυτή τη στιγμή τον ΠΑΟΚ, αυτός θα ήταν ο Βιεϊρίνια. Ακόμη καλύτερα; Να τον "φτιάξει", με τη διπλή έννοια του όρου, κυριολεκτικά, αλλά και μεταφορικά.

Είναι και κάτι ακόμη, που θα έχει πια να κάνει με την αξιοπιστία του συλλόγου. Η "επικοινωνία" όλα αυτά τα καλοκαίρια για πιθανή επιστροφή του Βιεϊρίνια, θα αποδειχθεί αληθινή και όχι απλώς πολιτική και μάλιστα παλιάς μορφής, την οποία κατά καιρούς έχουν ακολουθήσει όλες οι "μεγάλες" ομάδες του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ο ΠΑΟΚ θα αποδειχθεί αξιόπιστος απέναντι στον εαυτό του καταρχάς, αλλά και απέναντι στον κόσμο του, εφόσον ο Πορτογάλος επιστρέψει. Από τους υπόλοιπους τρεις, κανείς άλλος στην ουσία δεν θα το έχει καταφέρει...

Ο ΠΑΟΚ έχει πολλά θέματα να λύσει. Οχι μόνο αγωνιστικά, που είναι ο "καθρέφτης", αλλά και σε πολλά άλλα επίπεδα. Το κακό για τον σύλλογο είναι ότι αυτό, το γεγονός δηλαδή ότι έχει πολλά θέματα να λύσει, είναι πιο φανερό από όσο θα περίμενε κανείς. Είναι και αυτό σοβαρό ζήτημα. Δεν σημαίνει, λοιπόν, ότι ένας Βιεϊρίνια αρκεί για να λυθούν ως διά μαγείας όλα αυτά. Σημαίνει, όμως, ότι ο ΠΑΟΚ θα κερδίσει χρόνο και χώρο για να ασχοληθεί με αυτά, έχοντας ταυτόχρονα αποκτήσει και έναν ποδοσφαιριστή που σε αγωνιστική αξία δύσκολα βρίσκεις στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS:
close menu
x